Pentru a reduce riscul de a contacta o răceală, este recomandat să fiți atent la nivelul de vitamina C și de zinc, și nu doar în sezonul gripal. Societatea de Nutriție din Germania recomandă un aport zilnic de cel puțin 7-10 mg de zinc și 95-110 mg de vitamina C pentru adulții sănătoși, în funcție de sex, pentru acoperirea necesarului. În lipsa unei boli sau a altei carențe acute, acest lucru se poate realiza simplu, printr-o alimentație echilibrată. Zincul se găsește, de exemplu, în brânză, arahide și făină de ovăz, iar vitamina C în alimente precum citricele, ceapa sau ardeii, și în diverse tipuri de fructe de pădure. Împreună cu alți biofactori, zincul și vitamina C ajută la buna funcționare a sistemului imunitar și la reducerea riscului de îmbolnăvire.
- Caruso T. J., Prober C. G., Gwaltney J. M. Jr. Treatment of naturally acquired common colds with zinc: a structured review. Clin Infect Dis 2007;45:569-74
- Hulisz D. Efficacy of zinc against common cold viruses: an overview. J Am Pharm Assoc (2003) 2004;44:594-603
- Maggini, S., Beveridge, S., Suter, M. A combination of high-dose vitamin C plus zinc for the common cold. J Int Med Res 2012; 40(1):28-42
- Rink L., Gabriel P. Zinc and the immune system. Proc Nutr Soc 2000;59:541-52
- Singh M., Das R. R. Zinc for the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2011 Feb 16