Comorbiditățile diabetului - care suntriscurile implicate de diabet?

Timp de citire 12 minute
Partajare

Tulburarea metabolică determină un nivel permanent ridicat al zahărului din sânge. Dcele mai multe ori, diabetul se dezvoltă insidios și, prin urmare, este detectat târziu înmulte cazuri.

Riscurile unei glicemii prost gestionate sunt comorbidități care sunt adesea maipericuloase decât boala diabetică în sine. Cauza diferitelor comorbidități diabeticeeste întotdeauna un nivel excesiv de ridicat al zahărului din sânge al persoanelorafectate. Aceasta înseamnă că descompunerea glucozei în celule estesupraîncărcată și sunt eliberați radicali de oxigen - mai precis: radicali de anionsuperoxid - care declanșează complicațiile suplimentare. Aceștia deteriorează maiîntâi vasele de sânge delicate și apoi pe cele mai mari, provocând astfel leziuninervoase, probleme de vedere și insuficiență renală pe termen lung. Riscul deinfarct și accident vascular cerebral crește considerabil din cauza riscului detromboză și arterioscleroză. Comorbiditățile diabetice apar la mulți pacienți - estefoarte dificil să se detecteze riscul la timp.

Neuropatia diabetică - afectarea nervilor cauzată de diabet

Din moment ce vasele de sânge sunt deteriorate de un nivel ridicat al zahărului dinsânge, nervii responsabili de simțul tactil și de sistemul musculo-scheletic nu maisunt alimentați suficient cu oxigen și substanțe nutritive. Împreună cu alte procesemetabolice cauzate de hiperglicemie (cum ar fiformarea mai mare a așa-numitelorAGE sau "produși finali de glicare avansată", adică proteine și/sau lipidemodificate), aceasta duce la distrugerea treptată a nervilor. Pe de o parte, AGEs (produsele reziduale ale metabolismului) cresc formarea de specii reactive deoxigen și interferează cu sistemele antioxidative; pe de altă parte, formarea deAGEs continuă să crească în condiții oxidative, punând astfel în mișcare un cercvicios și declanșând neuropatia diabetică, una dintre cele mai frecventecomorbidități diabetice. Aproape fiecare al treilea pacient diabetic este afectat deaceasta, suferind de limitările severe pe care această afecțiune le provoacă în viațade zi cu zi. Cu cât terminațiile nervoase sunt mai îndepărtate de inimă, cu atâtacestea sunt mai expuse riscului unei alimentări insuficiente. În consecință, îngeneral, acest lucru afectează mai întâi nervii delicați din picioare, care suntresponsabili de transmiterea senzațiilor de durere și temperatură. Sistemul nervosautonom al organismului poate fi, de asemenea, afectat de neuropatie. Acesta esteresponsabil pentru controlul autonom al organelor și al funcțiilor corpului și nupoate fiinfluențat în mod conștient de către persoană.

sisyphus.jpg
Simptomele neuropatiei diabetice

Nevropatia diabetică se poate manifesta în cel mai variat mod, în funcție de nerviicare sunt afectați acut:

  • Pierderea simțului tactil, al durerii sau al temperaturii
  • Extremități amorțite sau paralizie
  • Durere cronică
  • Înțepături sau furnicături la nivelul membrelor
  • Aritmie
  • Sensibilitatea vezicii sau probleme erectile

În anumite condiții, persoanelor afectate le este mai greu să perceapă simptomelehipoglicemiei diabetice periculoase din cauza funcționării defectuoase a nervilorlor. Din acest motiv, prevenirea este mai bună decât vindecarea și de aceeatratamentul preventiv este atât de important.

Tratarea neuropatiei diabetice în mod corect

Tratamentul neuropatiei diabetice trebuie să se bazeze întotdeauna pe trei piloni esențiali:

  • Optimizarea reglării glicemiei prin modificarea stilului de viață și, în măsura în care este necesar, prin ajustarea corectă a medicamentelor
  • Terapia simptomatică a durerii cu medicamentele cu acțiune centralăcorespunzătoare
  • Blocarea căilor metabolice patogene, cum ar fiformarea de AGE menționatăanterior, pentru a contracara evoluția bolii. În acest context, compensarea unei deficiențe de vitamina B1 cu benfotiamina precursor al vitaminei B1 este, de asemenea, relevantă.
Piciorul diabetic - consecință frecventă a neuropatiei diabetice

Declanșată de neuropatia diabetică sau, în cazuri rare, de boala arterialăperiferică, o funcționare defectuoasă a nervilor poate duce la amputarea unui piciorîn cazuri grave. Deoarece nervii din picior încep să moară, pacienții nu mai simtrănile și punctele de presiune. Rănile se pot infecta cu ușurință și se vindecă foartegreu din cauza circulației deficitare. În jurul rănilor se pot forma abcese care atacățesuturile și oasele până când piciorul nu mai poate fisalvat. Prevenirea șiverificarea regulată a picioarelor sunt indispensabile. Făcând astfel, chiar și rănilemici pot firecunoscute din timp și sunt prevenite inflamațiile periculoase.

Recunoașterea și prevenirea bolilor diabetice concomitente într-un stadiu incipient

În cazul în care a fost diagnosticat diabetul, ar trebui verificate și bolile secundarecare au apărut deja. Pacienții cu diabet zaharat trebuie să se ocupe în mod regulatde afecțiunile nervoase și de tulburările de coagulare, pentru a putea identifica șicontrola mai rapid posibilele afecțiuni cauzate de diabet. În plus față de o discuțiedetaliată cu pacientul, în timpul căreia sunt întrebate cele mai frecvente simptome,medicul verifică tensiunea arterială și reflexele. Testul diapazonului, în care undiapazon lovit este ținut la picior, este utilizat pentru a verifica sensibilitateanervilor la percepția vibrațiilor.

doctor.jpg
Riscul de tromboză și boala arterială periferică ca comorbiditate diabetică

Deteriorarea pereților vaselor de sânge duce, în timp, la depunerea de calciu - și seinstalează arterioscleroza. Acest proces constrânge fluxul sanguin din cauzaîngustării arterelor. Rezultatul este că nu poate ajunge suficient oxigen în locurile încare este nevoie urgentă de el. În plus, se pot forma cheaguri de sânge pedepozitele de calciu. Riscul unui atac de cord sau al unui accident vascularcerebral cauzat de tromboza și desprinderea depozitelor de calciu crește drastic.Pacienții cu diabet de tip 2, în special, sunt predispuși să aibă un accident vascularcerebral, deoarece sunt afectați de tulburările metabolismului lipidic care îiînsoțesc frecvent și de hipertensiunea arterială. Cu toate acestea, pacienții cudiabet de tip 1 sunt, de asemenea, mai predispuși decât cei care nu au această afecțiune.


Prevenirea și verificarea regulată a picioarelor sunt indispensabile. Făcândacest lucru, chiar și leziunile mici pot firecunoscute din timp și sunt preveniteinflamațiile periculoase.

Claudicația intermitentă ca comorbiditate diabetică

Dacă are loc o îngustare a vaselor de sânge în arterele picioarelor, afecțiunea estecunoscută sub numele de boală ocluzivă arterială periferică (PAOD). Inițial, semanifestă printr-o senzație de răceală și furnicături, ulterior prin dureri de picioare,mai ales la mers. Prin urmare, persoanele afectate trebuie să se oprească adeseapentru a se odihni puțin. A În stadii avansate, această afecțiune poate duce lanecrozarea completă a vaselor de sânge, ceea ce duce la amputarea piciorului saupiciorului afectat. Deoarece simptomele inițiale se instalează numai după ce oarteră a ajuns la o obstrucție de 90%, prevenirea precoce este esențială pentru apreveni complicațiile târzii.

Afectarea rinichilor cauzată de diabet - nefropatia diabetică ca boală secundară

Deteriorarea pereților vaselor de sânge declanșată de un nivel permanent ridicat alzahărului din sânge afectează și vasele de sânge delicate (capilarele) ale rinichilor.Atunci când corpusculii renali încetează treptat să funcționeze, detoxifiereaorganismului realizată prin importanta funcție de filtrare renală se înrăutățeșteconstant. Aproximativ unul din zece pacienți diabetici este afectat de afectarearinichilor cauzată de diabet. Afectarea poate fideja prezentă într-un stadiuincipient al diabetului și se poate agrava pentru o lungă perioadă de timp fără a fiobservată. Simptomele tipice și semnele de intoxicație, cum ar fio decoloraregalbenă a ochilor și a pielii, apar la mulți pacienți doar într-un stadiu clinic tardiv. Încel mai rău scenariu, funcția renală poate înceta complet. atunci singurul remediueste dializa sau transplantul renal. În stadiile incipiente ale bolii, un test de sângepoate indica deja o afecțiune existentă și, prin urmare, ar trebui efectuat în modregulat.

Afectarea retinei ca boală secundară a diabetului - retinopatia diabetic

Capilarele din retină sunt, de asemenea, afectate de consecințele nivelului ridicatde zahăr din sânge. Retinopatia diabetică este o cauză frecventă de orbire. Arterelemici și delicate din retină mor și se formează anevrisme și ocluzii vasculare. Seformează noi artere pentru a compensa pierderea celor care au murit, dar acestease pot rupe cu ușurință și pot provoca o detașare de retină. Împreună cu altemăsuri preventive, tratamentul cu laser poate ajuta retina să oprească o agravare asimptomelor.

Un stil de viață sănătos ajută la prevenirea comorbidităților diabetice

Există câteva măsuri pe care pacienții cu diabet zaharat le pot lua pentru a preveniapariția diferitelor boli secundare cauzate de diabet (scăderea riscului de apariție aacestora sau a progresiei lor).

  • Atenție extinsă la consumul de alcool și țigări
  • Dieta sănătoasă și echilibrată
  • Exercițiu fizic și evitarea excesului de greutate
  • Glicemie, tensiune arterială și nivelul lipidelor din sânge bine ajustate

Fumatul afectează vasele de sânge, punând în pericol suplimentar arterele dejadeteriorate de nivelul ridicat de zahăr din sânge. Alcoolul, o neurotoxină, trebuieevitat în special dacă există neuropatie diabetică. Ficatul (care lucrează pentru adescompune alcoolul după ce a fost consumat un pahar) nu își poate îndeplinifoarte bine sarcina de a regla nivelul de zahăr din sânge în această perioadă. Acestlucru poate duce la hipoglicemie.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că administrarea medicamentului pentrudiabet metformin poate duce, de asemenea, la niveluri scăzute de vitamina B12 O deficiență a acestei vitamine poate duce, printre altele, la tulburări de formare asângelui și la afectarea nervilor. Prin urmare, un test de sânge pentru aceastăvitamină B importantă este esențial dacă persoanele iau medicamente pentrudiabet pe termen lung.

Wörwag Pharma GmbH & Co. KG - Gama de informații furnizate pe www.woerwagpharma.ro cu privire la sănătatea personală este exclusiv pentru informarea dumneavoastră și nu înlocuiește în niciun caz o consultație, examinare sau diagnosticare personală de către un medic autorizat. Conținutul pus la dispoziție pe www.woerwagpharma.ro nu poate și nu poate fi utilizat pentru stabilirea de diagnostice și/sau administrarea de medicamente pe cont propriu. Vă rugăm să acordați atenție și excluderea răspunderii și indicațiile noastre privind drepturile de imagine.