Exercițiile fizice și fitness-ul, dar și mișcarea în general - cum ar fi o plimbare în aer liber - cresc calitatea vieții. Oricine face mișcare și transpiră se simte mulțumit seara că a făcut ceva bun pentru corp - și, de asemenea, ceva bun pentru minte. Dar ce înseamnă exercițiul fizic pentru persoanele cu diabet? Și ce se întâmplă cu persoanele care trăiescu complicații secundare ale diabetului, cum ar fi neuropatia diabetică? Pot și ele să facă mișcare și, dacă da, la ce trebuie să fie atente?
Activitatea fizică la persoanele cu diabet în pofida neuropatiei- se simte bine!
Persoanele cu diabet pot face mișcare - și ar trebui să o facă
Prima întrebare este ușor de răspuns: Persoanele cu diabet ar trebui, bineînțeles, să facă mișcare și mai ales cei care suferă de neuropatie diabetică. Exercițiile fizice îmbunătățesc metabolismul glucozei și pot ajuta o persoană să stea mai sigură pe picioare. Aceasta nu trebuie să implice ridicarea de greutăți sau maratoane – chiar și mai multă mișcare în viața de zi cu zi poate face o diferență uriașă!
Miscarea fizica este deosebit de plăcute atunci când sunt făcute în grup. Contactul cu grupul și interacțiunile cu alte persoane joacă, de asemenea, un rol în creșterea semnificativă a calității vieții.

Studiu: persoanele cu diabet cu neuropatie fac mult prea puțină mișcare
Neuropatia diabetică este o complicație secundară frecventă a diabetului în carecelulele nervoase sunt deteriorate ca urmare a diferitelor procese. Nervii de lanivelul picioarelor responsabili de simțul tactil și de sistemul locomotor suntafectați în mod deosebit de frecvent. Consecințele: Nervii nu mai funcționeazăcorect și transmit doar puține informații sau chiar informații incorecte. Acest lucruse poate manifesta prin amorțirea extremităților, dar și prin senzații anormale carevariază de la o senzație de înțepături sau furnicături până la durere fără niciundeclanșator direct.
Ca urmare, multe persoane cu neuropatie diabetică fac prea puțină mișcare - și cuatât mai puțin cu cât neuropatia lor este mai pronunțată. Bolnavii intră într-un cercvicios din cauza lipsei de activitate fizică și a imobilității cauzate de durerea neuropatică. Acest lucru a fost dovedit de un studiu al Institutului de Medicină Sportivă al Universității din Münster: Cu ajutorul unui pedometru, s-au determinat următoarele de la 73 de persoane testate: Chiarși în stadiul incipient al neuropatiei, participanții la studiu s-au deplasat foartepuțin în general. Cu toate acestea, în cazurile de neuropatie avansată, activitatealor a scăzut sub cifrele persoanelor care au un "stil de viață predominant sedentar". Acest stil de viață poate fidescris aproximativ astfel: De la scaunul de birou lamașină și de acolo la canapea.
De ce se recomandă exercițiile fizice în diabet
Multe persoane care suferă de neuropatie își limitează mobilitatea, din cauzapercepției fizice alterate și a amorțelii în tălpile picioarelor și picioarelor. Ei nu mai au curajul să meargă pe distanțe mari sau să stea în picioare pentru perioade mai lungi de timp. Exercițiul fizic, în sensul strict al cuvântului, nici măcar nu este luat în considerare. Căderile grave sunt considerate a fiun risc al bolii în neuropatiaavansată. Dar doar teama de cădere și nesiguranța crescândă în propriul corplimitează enorm calitatea vieții, chiar și în stadiile incipiente ale bolii. Iată unde persoanele cu diabet cu debut de neuropatie pot și trebuie să ia măsuri active de contracarare.
Activitatea fizică regulată îmbunătățește conștientizarea corpului și coordonareacorpului în schimbare. Ca urmare, mușchii relevanți sunt protejați mai mult timp șiriscul de cădere în timpul activităților zilnice este redus. Durerea și alte simptomeale neuropatiei, cum ar fifurnicăturile, arsurile sau amorțeala, scad, de asemenea,de obicei, în timpul exercițiilor fizice. Exercițiile suplimentare întăresc sistemulcirculator, favorizează circulația și, astfel, și metabolismul și controlul glicemiei. Cutoate acestea, nu începeți să vă antrenați pe cont propriu, ci mai degrabă discutațicu medicul dumneavoastră, astfel încât ajustarea insulinei să poată fiadaptată,dacă este necesar.

Tipuri adecvate de exerciții pentru persoanele cu diabet și în cazurile de neuropatie diabetică
Persoanele cu diabet trebuie să fie atenți atunci când aleg tipul corect de exercițiu. Nuorice tip de exercițiu este la fel de bun pentru ei.
Aceștia și în special pacienții cu neuropatie trebuie să se asigure că iau parte latipuri de exerciții care sunt delicate pentru picioare. Acestea includ, de exemplu,înotul sau mersul pe bicicletă și, în funcție de preferințele dumneavoastră,antrenamentul cu greutăți ușoare sau cu echipament poate fi, de asemenea, potrivitpentru dumneavoastră. De asemenea, mersul pe jos sau simplele plimbări sunt potrivite. În general, toate tipurile de exerciții care antrenează forța și rezistența șise concentrează, de asemenea, pe mobilitate sunt potrivite pentru diabetici. Ceea ce este important este să faceți exerciții în mod regulat. Nu vă încălcați rezoluțiilebune după doar câteva săptămâni! Aceasta înseamnă că: Efectuați mai multesesiuni scurte în timpul săptămânii în loc de o sesiune intensivă în timpulweekendului pentru a vă obișnui ușor metabolismul cu efortul. Pentru a creștemotivația și rezistența, activitatea fizică în echipă sau în grup este, desigur, cea maibună. În acest fel, nu vă ajutați doar propriul corp, ci și contactele sociale. Dacă văsimțiți nesiguri pe picioare, grupul vă oferă siguranță și sprijin suplimentar.
Cum vă puteți structura ziua pentru a fimai activ: diabetul în mișcare
Cu câteva măsuri simple, chiar și diabeticii fără ambiții sportive pot aduce maimultă mișcare în viața lor de zi cu zi. Dacă participați în mod regulat la o activitatesportivă, ar trebui, desigur, să țineți cont și de aceste sfaturi pentru a vă structuraîntregul stil de viață într-un mod mai activ.
Exerciții în timpul polineuropatiei: exerciții pentru picioare
Pentru persoanele care sunt mai puțin pasionate de sport, gimnastica regulată apicioarelor, sunt recomandate. Acestea pot fiefectuate cu ușurință pe lateral și înșezut, de exemplu, în timp ce vă uitați la televizor sau stați la masă. Puneți-văpicioarele alternativ pe vârfuri și pe călcâie. Comutați între aceste două poziții timpde câteva minute pentru a vă folosi mușchii gambei și ai piciorului. De asemenea,puteți să vă ridicați piciorul și să îl întindeți pe orizontală. Întindeți din noualternativ degetele de la picioare și călcâiele înainte, ca o balerină, sau desenațicercuri în aer cu picioarele.

Exercițiile fizice oferă diabeticilor mai multă autonomie în viața lor de zi cu zi
Nivelul minim absolut de exercițiu în viața de zi cu zi ar trebui să fie efectuarea deplasărilor pe jos ori de câte ori este posibil. După o perioadă scurtă de timp,veți observa cum un pic de exercițiu suplimentar vă permite nu numai să fiți maiactiv, ci și să vă redați o mare autonomie în viața de zi cu zi. În plus, asigurați-vă căaveți încălțăminte bună și ciorapi fără cusături iritante. Mai ales dacă participați laactivități sportive, ar trebui să efectuați în plus o îngrijire și o verificare apicioarelor în fiecare zi. Numai în acest fel pot fidescoperite și tratate rapideventualele bășici sau leziuni care adesea nu sunt percepute ca fiind dureroase caurmare a neuropatiei.
Wörwag Pharma GmbH & Co. KG - Gama de informații furnizate pe www.woerwagpharma.ro cu privire la sănătatea personală este exclusiv pentru informarea dumneavoastră și nu înlocuiește în niciun caz o consultație, examinare sau diagnosticare personală de către un medic autorizat. Conținutul pus la dispoziție pe www.woerwagpharma.ro nu poate și nu poate fi utilizat pentru stabilirea de diagnostice și/sau administrarea de medicamente pe cont propriu. Vă rugăm să acordați atenție și excluderea răspunderii și indicațiilor noastre privind drepturile de imagine.