Magneziul este responsabil de numeroase funcții importante din corpul nostru. Încentralele energetice ale celulelor noastre, mitocondriile, acesta este implicat îngenerarea energiei necesare pentru toate procesele organismului.
Iată cum să vă protejați mușchii de deficitulde magneziu
Magneziu
- activează aproximativ 600 de enzime în corpul nostru,
- se asigură că hormoni precum insulina sunt stocați și eliberați,
- este implicat în producerea de mesageri precum serotonina,
- protejează mușchiul nostru cardiac de stres și
- împreună cu calciul, asigură funcția musculară normală
Care este funcția magneziului în mușchii noștri?
Un echilibru bine reglat între magneziu și calciu este indispensabil pentru o funcțiemusculară sănătoasă. În timp ce calciul este responsabil de tensiunea musculară,magneziul este responsabil de relaxarea musculară. Acesta controleazătransmiterea impulsurilor de la nervi la mușchi, asigură împiedicarea afluxuluicontinuu de calciu și scăderea din nou a excitabilității nervoase - ceea ce duce larelaxarea dorită. Pentru adulții sănătoși, Societatea Germană de Nutriție recomandăun aport zilnic de magneziu de 300-400 mg, în funcție de vârstă și sex.
Dacă existăo deficiență de magneziu, există exces de calciu în mușchi și acesta nu se maipoate relaxa complet. Acest lucru cauzează crampe dureroase.Dacă există deficit de magneziu, există exces de calciu în mușchi șiacesta nu se mai poate relaxa complet. Acest lucru cauzează crampedureroase.
Crampe la gambă și alte indicații: simptome de deficit de magneziu
- Coboseală
- Fatigabilitate
- Crampe la degete și picioare
- Aritmie cardiacă sau palpitații
- Tensiune arterială crescută
- Fasciculații musculare la nivelul ochilor sau colțurilor gurii
Deja o ușoară deficiență de magneziu duce la reducerea producției de energie încentralele noastre celulare și poate contribui la oboseală nespecifică și obosealăcare nu pot fiîntotdeauna asociate direct cu deficiența de magneziu. Devine maiclar atunci când mușchii încep să se contracte dureros, în special în timpul somnului, cândnivelul de magneziu scade. Lipsa de magneziu poate provoca crampe la degete și picioare.
În plus, aritmia, palpitațiile și hipertensiunea arterială pot filegate de deficitul demagneziu - deoarece inima este, la urma urmei, "doar" un mușchi care depinde deo tensiune și o relaxare, precum și de o concentrație normală deelectroliți. Alte simptome ale deficitului de magneziu sunt contracțiile musculareminore la nivelul ochilor și colțurilor gurii. Conform celor mai recente cercetări,persoanele afectate de sindromul picioarelor neliniștite pot beneficia de aportul demagneziu. La femei, deficitul de magneziu poate intensifica durerile menstruale șiduce la contracții premature în timpul sarcinii.
Cine este expus în special riscului de deficit de magneziu?
Deficitul de magneziu poate apărea atunci când nevoia de acesta crește brusc șidieta normală nu mai poate furniza suficient. Riscați în special să suferiți odeficiență de magneziu dacă:
- sunteți însărcinată, alăptați sau folosiți contraceptive hormonale,
- făceți mult sport,
- sunteți stresată,
- sunteți în vârstă,
- pierdeți mai multă apă (prin transpirație crescută, urinare, vărsături saudiaree),
- suferiți de o anumită boală cum ar fidiabetul, HIV, cancerul sau bolile ficatuluiși pancreasului sau
- luați anumite medicamente pe o perioadă mai lungă de timp.
Acestea din urmă medicamente diuretice, care, de asemenea, fac ca maimult magneziu să fie eliminat din organism. În plus, pacienții care sunt supușichimioterapiei cu medicamente citostatice precum cisplatina sau care iau corticoiziexcretă mai mult magneziu.
Deficitul de magneziu în anumite boli
Pacienții cu diabet de tip 1 și de tip 2 sunt afectați în special de deficitul demagneziu. Mai mult de 60 la sută dintre aceștia au deficit de magneziu deoarece,din cauza afecțiunii lor și a medicamentelor, elimină mai multe minerale prin rinichidecât persoanele sănătoase - și, prin urmare, și magneziu. Persoanele care au HIV,cancer și afecțiuni hepatice sau pancreatice, absorb mai puțin magneziu.
Magneziul și contracepția
Femeile care iau contraceptive orale pentru o lungă perioadă de timp pot suferi, deasemenea, de deficit de magneziu și sunt îndemnate să nu ia magneziu simultancu contraceptivul oral. Motivul este că o doză excesiv de mare de magneziu esteexcretată direct încă o dată, ceea ce poate duce la diaree. Dacă acest lucru seîntâmplă atunci când contraceptivul oral este digerat doar pe jumătate, acesta nuîși poate exercita întregul efect în ziua respectivă. Cu toate acestea, dacă se acordăatenție dozei corecte de magneziu, nu există riscul de a influența efectulcontraceptivului.

La ce trebuie să fie atenți sportivii în caz de deficit de magneziu?
Cei care sunt foarte activi nu numai că își forțează mușchii, dar și transpirăabundent - iar nevoia de magneziu crește brusc. În special sportivii de anduranță,care își forțează corpul pentru perioade lungi, pot fi afectați de deficiența demagneziu. Magneziul îi ajută să-și crească rezistența și capacitatea de regenerare.
Majoritatea băuturilor sportive izotonice oferite frecvent sportivilor conțin doarpuțin magneziu, dar prea mult zahăr în schimb. Deoarece organismul nu dispune demulte resurse de rezervă pentru digestie în timpul exercițiilor fizice, băuturile careconțin magneziu trebuie luate în special în faza de regenerare pentru un effect optim.
Prevenirea specifică a deficitului de magneziu și întărirea funcției musculare
O dietă echilibrată care include, de exemplu
- germeni de grâu,
- avocado,
- semințe de floarea-soarelui și de dovleac, și
- apă minerală bogată în magneziu
din meniu, satisface nevoia normală de magneziu și scade riscul unei deficiențe demagneziu. Cu toate acestea, dacă nevoia de magneziu a crescut sau există deja o deficiență de magneziu, medicamentele pe bază de magneziu trebuie luate cel puțin pentru o perioadă de timp pentru a umple rapid deficitul. În acest caz,nu este recomandat să luați cantități mari de magneziu dintr-o dată, deoareceacestea nu pot fiabsorbite și utilizate direct. Cea mai mare parte a mineralului vafiexcretată direct din nou și poate provoca diaree. Magneziul poate fimai bineabsorbit dacă dozele individuale sunt mai mici și luate pe parcursul zilei.
Wörwag GmbH & Co. KG - Gama de informații furnizate pe www.woerwagpharma.ro cu privire la sănătatea personală este exclusiv pentru informarea dumneavoastră și nu înlocuiește în niciun caz o consultație, examinare sau diagnosticare personală de către un medic autorizat. Conținuturile puse la dispoziție pe www.woerwagpharma.ro nu pot și nu trebuie să fie utilizate pentru stabilirea de diagnostice și/sau luarea de medicamente pe cont propriu. Vă rugăm să acordați atenție și disclaimer și indicațiilor noastre privind drepturile de imagine.