2. Ce te-a atras la profesia de farmacist?
Pentru mine, farmacistul reprezintă primul ajutor de care beneficiază pacienții în momentul apariției unei afecțiuni acute sau o alterare a stării generale. Mereu am fost atrasă de rolul cheie al farmacistului în societate, de diversitatea informațiilor pe care un farmacist bine pregătit o deține și de relațiile interumane care se creează, bucuria și satisfacția după ce ajuți pacienții, dar și de halatul alb impecabil.
3. Care sunt cele mai plăcute momente din facultate? Dar cele mai puțin plăcute?
Cu siguranță, cele mai plăcute momente pe care le-am trăit până acum de-a lungul facultății sunt legate de SSFI (Societatea Studenților Farmacisți Iași). Alături de acest grup de studenți cu “mai multe responsabilități”, am realizat o multitudine de proiecte, însă ne-am și distrat. Cel mai drag moment este legat de participarea mea, ca voluntar, în organizarea Congresului Național al Studenților Farmaciști, la Iași, în 2018. A fost momentul care m-a determinat să intru în echipa SSFI, pe care acum o reprezint cu mândrie din poziția de președinte.
Aș fi tentată să spun că momentele mai puțin plăcute din studenție sunt legate de perioada sesiunilor, dar cred că mă înșel. După multe încercări de a găsi modalitatea potrivită pentru mine de a acumula o cantitate impresionantă de cunoștințe, am reușit să o găsesc, iar acum, sesiunea nu mai reprezintă un stres atât de mare, care pare să nu aibă sfârșit.
4. Care sunt planurile tale după absolvire?
După absolvire îmi doresc să încep aplicarea cunoștințelor acumulate în perioada facultății în domeniul mult visat: industrie. Până atunci lucrez la îmbunătățirea abilităților (soft și hard skills) pentru a fi pregătită de “viața de adult”. Un alt punct pe checklist este să călătoresc, această activitate fiind una dintre activitățile preferate și totodată cea care îmi aduce fericire și facilitează dezvoltarea mea.
5. Ce îți place cel mai mult la profesia de farmacist? Ce îți aduce bucurie?
După cum am mai spus, bucuria și împlinirea cred că vin din rezolvarea problemelor pacienților cărora le dai sfaturi și îi îndrumi în luarea deciziilor viitoare (de ex. în cazul afecțiunilor grave, de a consulta un specialist) și crearea unor legături cu aceștia, cât și cu colegii. Un avantaj pe care îl oferă titlul de “farmacist” este acela că îți oferă posibilitatea de a aplica în diferite domenii, datorită multitudinii de informații diversificate acumulate în facultate.
6. Dacă ai avea această putere, ce ai schimba la percepţia pe care oamenii o au despre farmacişti?
“Farmacistul este doar un vânzător de medicamente” este percepția pe care comunitatea de farmaciști și viitori farmaciști, din care fac parte, încercăm să o schimbăm. Consider că nu avem nevoie de o putere specială pentru a schimba acestă idee greșită, ci de interacțiuni caracterizate de un grad de profesionalism ridicat cu pacienții și nu numai, pentru ca farmacistul să fie apreciat așa cum merită și populația să fie conștientă de rolul cheie al acestuia în sistemul de sănătate. Lipsa informării cu privire la oportunitățile de carieră și ignorarea eforturilor studenților de a deveni farmaciști bine pregătiți au condus la formarea acestei concepții, care se poate schimba cu puțină informare și educație medicală.
7. Dacă ar fi să definești într-un singur cuvânt profesia de farmacist, care ar fi acela?
Mereu când aud cuvântul farmacist îmi vine în minte un alt cuvânt: complexitate. Cred că, farmacistul, pentru a deveni cea mai bună versiune a sa, trebuie să dea dovadă de profesionalism, empatie, ambiție și pregătire profesională deosebită. Într-un cuvânt: complexitate.
8. Cum crezi că te va ajuta programul Wörwag STARt UP în dezvoltarea ta personală, dar și a planului tău de carieră?
Încep prin a spune că proiectele care implică și o deplasare în alt oraș sunt proiectele preferate și în urma cărora acumulez cele mai memorabile experiențe, datorită faptului că sunt nevoită să ies din zona de confort, fapt ce contribuie la dezvoltarea personală. Din punct de vedere al dezvoltării profesionale, consider că acest proiect mă va ajuta să îmi dau seama dacă într-adevăr un loc de muncă în industrie mă reprezintă și aș putea lucra cu această dinamică sau nu. Cred că proiectul va fi o experiență definitorie pentru cariera mea de farmacist, ținând cont de faptul că am aplicat pentru internship și, astfel, voi fi nevoită să interacționez cu multe tipologii de oameni și să ies din zona mea de confort.
9. Ce mesaj ai pentru colegii tăi, viitorii farmaciști?
Dragi colegi, sper să aveți curajul să acceptați fiecare provocare care apare de-a lungul anilor de studenție și nu numai. Să vă bucurați de fiecare experiență și mereu să învățați ceva nou de la oamenii din jurul nostru până la lucrurile mici care ne fac fericiți! Haideți să devenim profesioniștii în domeniul medicamentului de care societatea are nevoie!
Andreea Gherasim
Anul IV, UMF “Grigore T. Popa” Iași
Președinte SSFI
Dacă dorești să citești și alte interviuri cu persoane din domeniul farmaceutic sau să afli mai multe informații despre programul Wörwag STARt UP (dedicat studenților la Farmacie), accesează acum link-ul de mai jos.
CLICK AICI PENTRU PROGRAMUL WÖRWAG STARt UP