Asigurați-vă că aveți un aport adecvat de zinc pentru a menține sănătatea pielii!

Timp de citire 5 minute
Partajare

Pielea joacă un rol esențial în aspectul nostru exterior, iar apariția coșurilor, a pielii descuamate, pruriginoase și inflamate poate fi un factor stresant. În plus, este important de menționat că rănile nevindecate corespunzător pot duce la infecții, ceea ce le face chiar periculoase. Cauzele problemelor de piele sunt multiple, iar studiile confirmă că o deficiență de zinc poate fi un factor de bază semnificativ.

Pielea afectată de dermatita atopică devine roșie, iritată și uscată, determinând și senzația de mâncarime. Dermatita atopică, cunoscută și sub denumirea de neurodermatită, este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii, care poate cauza un disconfort semnificativ. Cercetările recente au arătat că persoanele cu dermatită atopică prezintă niveluri mult mai scăzute de zinc în celulele roșii din sânge comparativ cu cele cu piele sănătoasă. Cu cât concentrația de zinc din celule este mai scăzută, cu atât simptomele pielii se manifestă mai sever.


Astfel, există o posibilă legătură între evoluția dermatitei atopică și metabolismul zincului în celulele organismului, așa cum au demonstrat cercetările (Karabacak E et al., Postepy Dermatol Alergol. 2016 Oct; 33(5): 349-352). Studiile realizate în Coreea de Sud au relevat, de asemenea, niveluri semnificativ mai scăzute de zinc în părul pacienților cu dermatită atopică. După tratamente cu zinc pe o perioadă de opt săptămâni, nu doar că nivelul de zinc din păr a crescut, dar și starea pielii acestora s-a îmbunătățit considerabil (Kim et al. Acta Derm Venereol 2014; 94: 558-562).


Studiile anterioare au demonstrat o legătură semnificativă între problemele de piele și aportul de zinc al organismului, inclusiv în cazul acneei. O echipă de cercetători din Nantes, Franța, a descoperit că administrarea unei doze mai mari de zinc (30 mg/zi) poate reduce inflamația asociată cu apariția coșurilor și acneei (Dreno et al., Dermatology 2001; 203: 135-140). De asemenea, un alt studiu a arătat că un tratament de trei luni al acneei inflamatorii cu doze mari de zinc a fost la fel de eficient ca tratamentele cu antibiotice (Michaelsson G et al., Br J Dermatol. 1977; 97(5): 561-6).

Deficiența de zinc poate influența negativ procesul de regenerare sănătoasă a pielii, vindecarea rănilor și funcțiile de apărare ale acesteia.
 

Importanța Zincului în organism

Zincul joacă un rol esențial în numeroase funcții ale organismului, iar deficiența acestui mineral poate avea consecințe grave. Peste 400 de enzime și 2.000 de proteine, esențiale pentru funcționarea corectă a organismului, depind de zinc. Acest nutrient indispensabil este crucial pentru multiple procese metabolice, fiind deosebit de important în diviziunea celulară. Din acest motiv, o deficiență de zinc este evidentă în țesuturile cu o rată ridicată de diviziune celulară și activitate metabolică, cum ar fi pielea, care se regenerează continuu.


Zincul are, de asemenea, un rol important în susținerea sistemului imunitar. O lipsă de zinc poate afecta regenerarea sănătoasă a pielii, procesul de vindecare a rănilor și funcțiile de apărare ale pielii. Astfel, deficiența de zinc poate duce la inflamații, apariția coșurilor, piele uscată și solzoasă, eczeme, dificultăți în vindecarea rănilor și alergii.
 

Cum apare o deficiență de zinc?

Alimentele bogate în zinc includ:


-    carnea de vită 
-    carnea grasă
-    germenii de grâu
-    făina de ovăz 
-    nucile
-    leguminoasele 
-    pâinea integrală

 

De obicei, alimentele de origine animală conțin un nivel mai ridicat de zinc decât cele vegetale. Totuși, produsele vegetale conțin substanțe care pot inhiba absorbția zincului în intestin.


Chiar și în cadrul unei diete echilibrate, deficiența de zinc poate apărea atunci când necesarul organismului crește, de exemplu, din cauza unor condiții precum boala, stresul, sarcina, activitatea sportivă intensă sau în timpul perioadei de creștere. De asemenea, absorbția zincului poate fi perturbată de anumite medicamente, afecțiuni gastrointestinale sau o capacitate redusă a tractului digestiv de a transporta zincul în organism.


Un deficit latent de zinc este destul de frecvent și poate apărea ușor atunci când dieta nu furnizează suficient zinc pentru nevoile organismului. De aceea, este important să vă asigurați că beneficiați de un aport adecvat de zinc și de o dietă echilibrată.
 

Sfaturi pentru o dietă benefică pielii

Studiile sugerează că un consum mai frecvent de pește poate îmbunătăți aspectul pielii predispuse la acnee. (Kucharska A și colab., Postepy Dermatol Alergol. 2016 Apr; 33(2): 81-86). Peștele este o sursă excelentă de acizi grași esențiali și zinc. În schimb, alimentele care provoacă o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, cum ar fi produsele din făină albă și dulciurile, nu sunt benefice pentru sănătatea pielii. Pâinea albă, pizza, prăjelile, dulciurile și alimentele similare pot agrava inflamațiile cutanate și pot stimula mărirea glandelor sebacee.


Alimentele benefice pentru piele includ legumele, produsele din cereale integrale, leguminoasele și nucile, care contribuie la menținerea unui nivel stabil al zahărului din sânge și furnizează nutrienți esențiali pentru o piele netedă și sănătoasă.


În cazul dermatitei atopice, anumite alimente pot agrava starea pielii, însă acest lucru variază de la o persoană la alta și nu există recomandări generale. Eliminarea alimentelor suspecte din dietă poate duce, în unele cazuri, la deficiențe nutriționale. Este important să adoptați o dietă variată și să observați reacțiile pielii după consumul anumitor alimente. Un test de alergie poate oferi informații suplimentare relevante.
 

cooking.jpg

 

Woerwag Pharma GmbH & Co. KG - Informațiile despre sănătatea personală furnizate pe www.woerwagpharma.ro au doar scop informativ și nu înlocuiesc în niciun fel sfatul personal, examinarea sau diagnosticul unui medic autorizat. Conținutul pus la dispoziție pe www.woerwagpharma.ro nu poate și nu trebuie să fie utilizat pentru a face diagnostice independente și/sau să conducă la automedicație. Vă rugăm să rețineți, de asemenea, disclaimer și informațiile noastre privind drepturile de imagine.