Vitamina B12 - o protecție important pentru un sistem nervos puternic

Timp de citire 8 minute
Partajare

Vitamina B12 este una dintre cele opt vitamine din grupul B și singura pe careorganismul o poate stoca în mod specific. Ficatul nostru stochează cantități mari devitamină care pot dura de la luni la ani, pentru a fieliberate înapoi în sânge atuncicând este necesar.

Chiar dacă rezervele celorlalte vitamine B sunt epuizate mai devreme. Încomparație cu vitamina B12, acestea rămân pentru o perioadă mai scurtă de timpîn organismul nostru până când sunt utilizate sau excretate. Prin urmare, un aportscăzut de vitamina B12 sau o absorbție deficitară în tractul digestiv devine vizibilădoar după un timp. Vitamina B12, cunoscută și sub numele de cobalamină, arediferite funcții metabolice. Ajută la menținerea unui nivel scăzut al homocisteinei,protejând astfel inima și vasele de sânge. Este implicată în diviziunea celulară șiformarea sângelui și este esențială pentru funcționarea normală a nervilor.

Vitamina B12 este implicată în sinteza unor substanțe mesagerimportante, cum ar fineurotransmițătorii și hormonii, care controleazăfuncționarea creierului și, prin urmare, percepția, dispoziția și stareanoastră de spirit.
Contribuția vitaminei B12 la funcționarea sistemului nervos

Contribuția vitaminei B12 la funcționarea sistemului nervos

În paralel cu funcția sa în formarea celulelor și metabolismul lipidic, vitamina B12 joacă un rol vital pentru sistemul nervos. Aceasta este implicată în mod crucial în regenerarea și formarea nouă a tecilor fibrelor nervoase (cunoscute și sub denumirea de teci de mielină) care protejează nervii de o pierdere de sarcină și asigură transmiterea corectă și eficientă a fluxurilor nervoase, adică a informațiilor care trebuie transmise.

Această "izolare" a nervilor noștri responsabili de simțul tactil și de funcția motorie nu este doar importantă, ci mai ales indispensabilă pentru sistemul nostru nervos central, adică în creier și în măduva spinării. În plus, vitamina B12 este implicată în sinteza unor substanțe mesager importante, cum ar fi neurotransmițătorii și hormonii care controlează funcționarea creierului nostru, deci percepția, starea de spirit și dispoziția noastră.

beach.jpg
Cine este expus riscului de deficiență de vitamina B12? Cauzele deficitului de vitamina B12
  • Bebeluși și copii
  • Persoane în vârstă
  • Persoane însărcinate și care alăptează
  • Fumători
  • Vegani
  • Persoane cu boli cronice și boli ale tractului digestiv

Bebelușii și copiii au nevoie de multă vitamina B12 din cauza creșterii lor. Ei depind de un aport suficient de vitamina B12 care hast să fie asigurat de părinți atenți. Vârstnicii și veganii sunt afectați în special de deficiența de vitamina B12. În timp ce veganii sunt expuși riscului de a nu primi suficientă vitamina B12 din cauza excluderii alimentelor de origine animală, persoanele în vârstă sunt adesea afectate de o absorbție deficitară a vitaminei B, dar uneori sunt frecvente și limitările nutriționale. Persoanele care suferă de boli cronice, cum ar fi diabetul, insuficiența renală sau demența, au o absorbție deficitară a vitaminei B12 - frecvent din cauza efectelor secundare ale ingredientelor active și ale medicamentelor administrate pe o perioadă lungă de timp - și sunt expuse riscului unei deficiențe. Persoanele care suferă de inflamații ale mucoasei gastrice sau de alte afecțiuni ale tractului digestiv sunt incapabile să sintetizeze singure substanțe importante necesare pentru absorbția vitaminei, încât o parte din vitamina B12 furnizată este din nou excretată neutilizată.

În special pe măsură ce îmbătrânim, mai mulți dintre acești factori se acumulează pentru a crește riscul de deficit de vitamina B12. În timp ce doar aproximativ 2-5% dintre tinerii europeni sunt afectați de deficiența de vitamina B12, 10-30% dintre persoanele de peste 65 de ani sunt diagnosticate cu deficiență de vitamina B12. Dacă acestea locuiesc într-un azil de bătrâni, proporția lor crește chiar la aproximativ 40 la sută.  

Indiferent de cauză - dacă o deficiență de vitamina B12 este detectată prea târziu, se prefigurează leziuni nervoase parțial ireparabile.

worries.jpg
Care sunt simptomele neurologice ale deficitului de vitamina B12?

Simptomele inițiale ale deficienței de vitamina B12 sunt în mare parte lipsa de energie nespecifică și performanțele slabe, precum și instabilitatea picioarelor. Funcționarea deficitară a nervilor din măduva spinării declanșează adesea la început senzații false la nivelul membrelor inferioare, cum ar fi arsuri și amorțeli la nivelul picioarelor și o senzație de strângere, asemănătoare unei manșete, la nivelul vițeilor. Deoarece creierul, neurotransmițătorii și hormonii sunt, de asemenea, afectați, deficitul de vitamina B12 poate provoca în plus probleme de concentrare, memorie slabă și depresie.

Deficitul de vitamina B12 nedetectat poate avea consecințe grave

Dacă deficitul de vitamina B12 rămâne nedetectat pentru o perioadă lungă de timp, pot apărea afecțiuni neurologice și neuropsihiatrice grave, care pot evolua chiar spre demență și schizofrenie. De asemenea, limitările fizice puternice care pot duce chiar la paraplegie pot fi declanșate de deficitul de vitamina B12. Este responsabilă mieloza funiculară, în care măduva spinării este afectată din cauza lipsei tecilor nervoase. Dacă deficitul este detectat la timp, unele leziuni pot fi inversate. Cu toate acestea, dacă consecințele deficitului de vitamina B12 au progresat prea mult, leziunile nervoase sunt ireparabile. Prin urmare, un aport insuficient de vitamina B12 trebuie luat în serios și trebuie prevenit.

Acesta este modul în care poate fidiagnosticată deficiența de vitamina B12

După absorbția prin alimente, vitamina B12 ajunge în sânge în diverse etape: Odatăcu alimentele, aceasta ajunge mai întâi în stomac - unde se formează așa-numitulfactor intrinsec, de care este legată vitamina B12. Împreună, acestea pot fiabsorbite în intestinul subțire și ajung în sânge. O bună parte din vitamină se poate absorbi și prin pereții intestinali fără factorul intrinsec. Odată ajunsă în organism,aceasta este prezentă într-o formă activă (pe care organismul o poate utiliza) și, deasemenea, într-o formă inactivă. Doar aproximativ 20 % din vitamina B12 din sângeeste activă și este cunoscută sub numele de holotranscobalamină (prescurtatHoloTC). Deoarece un test de sânge detectează și vitamina B12 inactivă din sânge, acesta poate sa nu fie suficientă pentru un diagnostic corect al vitaminei B12 și, astfel, poate mascao deficiență. În cazul în care persoana aparține unui grup de risc sau existăsuspiciuni din cauza apariției diferitelor simptome de deficit de vitamina B12,trebuie efectuat un test de sânge specific în două etape. În cadrul acestuia, sedetermină conținutul de holotranscobalamină, iar a doua etapă determinăconcentrația de produse metabolice, rezultate din lipsa vitaminei B12, cum ar fi acidul metimalonic și homocisteina. Dacă ambele teste au un rezultat nefavorabil,se poate presupune o deficiență de vitamina B12, care trebuie remedia cât mairepede posibil.

Persoanele cu risc ar trebui să aibă un aport suplimentar de vitamina B12

Deși vitamina B12 este crucială pentru organismul nostru, avem nevoie doar decantități relativ mici din ea. Doza zilnică recomandată pentru adulții sănătoși estede 3 μg. Copiii au nevoie de ceva mai puțină vitamina B12, în timp ce femeileînsărcinate și cele care alăptează au nevoie de o cantitate mai mare, respectiv dela 3,5 la 4 μg pe zi.

Vitamina B12 este sintetizată de microorganisme și se găsește aproapeexclusiv în alimentele de origine animală.

Veganii și vegetarienii care din cauza unei alimentații dezechilibrate riscă să consume prea puțină vitamina B12 pot preveni relativ ușor un aport insuficient deB12 printr-o alimentație care ține cont de necesarul de vitamina B12 sau prin administarea unui medicament cu vitamina B12. Vitamina B12 este sintetizată de microorganisme și segăsește aproape exclusiv în alimentele de origine animală -în primul rând în ficat,unde animalele o stochează. Cu toate acestea, carnea, peștele, ouăle, laptele șiprodusele lactate au cantități considerabile de vitamină. Prin urmare, veganilor li serecomandă să compenseze potențiala deficiență existentă prin administrarea desuplimente (care, apropo, sunt în general vegane). Odată ce a fost detectată odeficiență de vitamina B12, trebuie luate medicamente adecvate, ca parte a uneiterapii prescrise de medic.

Chiar dacă capacitatea de absorbție este afectată, este posibil să se contracarezedeficitul de vitamina B12.

În cazul în care capacitatea de absorbție a vitaminei B12 este afectată, trebuie găsitmai întâi declanșatorul. Factorii declanșatori pot fi formarea deficitară a factorului intrinsec în stomac sau absorbția inhibată cauzată de medicamente, cum estecazul metforminului, de exemplu, utilizat de multe persoane cu diabet de tip 2.Atunci când medicamentele sunt utilizate timp îndelungat, absorbția vitamineloreste în general afectată, dar creșterea aportului de vitamina B12 poate compensaacest lucru.

Wörwag Pharma GmbH & Co. KG - Gama de informații furnizate pe www.woerwagpharma.ro cu privire la sănătatea personală este exclusiv pentru informarea dumneavoastră și nu înlocuiește în niciun caz o consultație, examinare sau diagnosticare personală de către un medic autorizat. Conținutul pus la dispoziție pe www.woerwagpharma.ro nu poate și nu poate fi utilizat pentru stabilirea de diagnostice și/sau administrarea de medicamente pe cont propriu. Vă rugăm să acordați atenție și excluderea răspunderii și indicațiilor noastre privind drepturile de imagine.