Experiența celor 19 participanți a început vineri, 17 septembrie 2021, cu un training susținut de farmaciști din echipa Wӧrwag Pharma România, unde au aflat mai multe despre diferite patologii, precum:
Wӧrwag STARt UP Ambasador

- Neuropatia diabetică – o complicație uitată a diabetului zaharat (Farm. Alina Cobzaru);
- Medicamentul și suplimentul alimentar – față în față (Farm. Alina Cobzaru);
- Deficitul de magneziu – o problemă reală a lumii în care trăim (Farm. Sabin Blaj);
- Despre ficat – protecția hepatică, de la empiric la evidențe bazate pe dovezi (Farm. Andreea Ianoș);
- Eficiența sistemului imunitar – cum o susținem? (Farm. Georgiana Pravăț);
Pentru un farmacist este foarte important să comunice eficient cu pacientul care intra în farmacie. De aceea, studenții au beneficiat de un training de comunicare susținut de Asist. Univ. Dr. Dan Cristian, în care studenții au învățat începând de la tipologiile de personalitate, asertivitate și mecanismul comunicării, până la principii de bază în relația cu pacienții și gestionarea pacienților dificili.
MISIUNEA companiei Wӧrwag Pharma este de a oferi persoanelor conștiente de importanța sănătății lor soluții eficiente în prevenția și tratarea afecțiunilor asociate stilului de viață.

Prin intermediul programului WÖRWAG STARt UP și a proiectului pilot STARt UP Ambasador desfășurat la Iași, cei 19 studenți și partenerii nostri au adus un plus de informare în ceea ce privește grija pentru sănătate și pentru îmbunătățirea sănătății. Punem bazele, astfel, unui program dedicat și congruent cu misiunea companiei promovată de 50 ani la nivel internațional și deja de 23 de ani în România. ( vezi Wӧrwag 50 de ani)
Susținem orientarea profesională a studenților farmaciști, astfel că ne implicăm în comunitate și le oferim oportunitatea, prin intermediul partenerilor noștri, de a participa în mod real la sesiuni de pregătire și instruire pentru a dezvolta abilități și pentru a acumula cunoștințe în scopul de a veni în sprijinul pacienților direct în farmacii.
Componenta practică a programului STARt UP Ambasador le oferă posibilitatea viitorilor farmaciști de a interacționa în mod direct cu pacienții și de a-și oferi cunoștintele dobândite pe parcursul pregătirii universitare în beneficiul comunității.
Astfel, începând de luni, 20 septembrie, pe parcursul a două săptămâni, cei 19 viitori farmaciști, au fost ambasadori WÖRWAG STARt UP în farmaciile Lara Farm din Iași, unde au avut șansa, sub atenta observație a profesioniștilor din farmacie, de a lucra direct cu pacientul în farmacie în cadrul unui program care le-a asigurat constant îndrumare și suport. Experiența și expunerile în lucrul cu pacienții reprezintă, poate, una dintre cele mai valoroase componente ale programului nostru, iar pentru acest lucru le mulțumim partenerilor de la Lara Farm. Studenții au avut ocazia, de a acumula experiență concretă care să le ofere o perspectivă diferită și complementară celei obținute în facultate.
În beneficiul pacienților, ambasadorii WÖRWAG STARt UP au oferit informații despre menținerea sănătății și au distribuit flyere educaționale și informative, având ca scop îmbunătățirea cunoștințelor populației privind aspectele modului sănătos de viață și încurajarea populației prin acțiuni de promovare a sănătății, menite să îmbunătățească starea lor de sănătate. Totodată, ambasadorii au completat un chestionar, după fiecare interacțiune cu pacienții, menit să reprezinte baza unei statistici privind motivul vizitei în farmacie, nivelul de conștientizare și comportamentul populației cu privire la acest subiect.
Rezultatele chestionarelor au însumat 2280 de respondenți, din care 32% barbați și 68% femei, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani (35%), între 35 și 50 de ani (33%), între 50 și 65 de ani (21%) și peste 65 de ani (11%).
Raportându-ne doar la eșantionul reprezentativ de 2280 persoane, format în mod aleator și voluntar, și nu la alte surse de colectare a datelor, putem trage concluzia că principala modalitate preferată de pacienții respondenți privind tratara unei probleme de sănătate este recomandarea medicului (56%), urmată de recomandarea farmacistului (24%) și, în final, administrarea de automedicamentație în mod individual (20%).
Dintre produsele utilizate frecvent pentru tratarea unei probleme de sănătate, pentru respondenții acestui chestionar, se numara: 38% medicamente care se elibereaza cu prescripție medicală (Rx), 33% medicamente fără prescripție medicală (OTC), 22% suplimente alimentare (vitamine, minerale) și 7% suplimente pe bază de plante.
În ceea ce priveste cunoașterea diferenței dintre medicament și supliment alimentar, răspunsurile au fost 79% pentru nu și 21% pentru da. Ceea ce ne determină, în calitate de actori pe piața industriei farmeceutice din România, să ne implicam și mai mult în educarea și informarea populației cu privire la aceste aspecte.
Raportându-ne la motivul pentru care au venit în farmacie, răspunsurile au fost 44% pentru achiziționarea produselor pentru susținerea imunității, 23% medicație pentru afecțiuni cardiace, 10% medicație pentru tratarea durerilor, 7 % medicație pentru diabet și restul de 16% medicație pentru alte afecțiuni și achiziționarea produselor parafarmaceutice.
Pentru cele 2280 de persoane cu care ambasadorii STARt UP au interactionat pe parcursul a 2 săptămânii în cele 9 farmacii Lara Farm din Iași, raportându-ne atât la motivul vizitei în farmacie, cât și la nevoia fiecărei persoane de a aborda un stil de viață sănătos, s-a concluzionat că: 51% pot avea un declin al sistemului imunitar, 34% o posibila afectare hepatică și 15% un posibil deficit de magneziu.
Declinul sistemului imunitar se manifestă, doar în cazul eșantionului reprezentativ al respondenților din cele 9 farmacii Lara Farm din Iași, chestionați pe durata celor 2 săptămâni de internship, astfel: 39% infecții virale sau bacteriene, în special respiratorii, 31% oboseală frecventă, 23% perioade prelungite de stres și 5% leziuni minore care s-au vindecat mai lent. Luând în considerare simptomele declarate, putem concluziona că declinul sistemului imunitar ar putea fi o consecință a deficitului de zinc, deoarece 65% s-au confruntat cu scăderea imunității în ultima perioadă de timp, 16% căderea părului, 12% unghii fragile și/sau decolorate și 9% ten sensibil predispus la acnee.
Deficitul de magneziu se manifestă, doar în cazul eșantionului reprezentativ al respondenților, astfel: 38% au declarat că se confruntă cu stări de nervozitate, dificultăți de concentrare, oboseală, 26% crampe și/sau spasme musculare, 24% palpitații sau dureri tip anginos și 12% anxietate, atacuri de panică, apatie.
În ceea ce privește eșantionul reprezentativ al persoanelor chestionate cu o posibilă afectare hepatică, aceastea se împart în 2 categorii: 43% ar putea avea steatoză hepatică non-alcoolică (NAFLD, ficat gras) și 57% o posibila hepatotoxicitate indusă medicamentos. Astfel, dintre persoanele cu posibilă NAFLD, 30% au un stil de viață sedentar, 20% obezitate abdominală, 19% exces de greutate, 16% regim bogat în zaharuri și grasimi și 15% sunt concumatori de alcool și/sau tutun. Luând în considerare o posibilă hepatotoxicitate indusă medicamentos, respondenții au declarat că au urmat sau urmează un tratament cu cel puțin un medicament din clasele cu potential hepatotoxic, astfel: 56% cu antiinflamatoare, 21% cu hipolipemiante, 17% cu antibiotice, 4% cu antivirale și 2% cu antifungice.
Scopul acestor chestionare adresate unei populații statistice de 2280 de respondenți este acela de a interacționa cu pacienții si de a afla nevoile acestora, atât în materie de produse utilizate în mod frecvent, cât și pentru informarea acestora cu privire la starea de sănătate și îmbunătățirea acesteia, oferindu-le recomandări și detalii personalizate pentru fiecare dintre ei. Pe lângă informațiile de specialitate, ambasadorii programului au dat dovadă de multă empatie, drag de oameni și răbdare în comunicarea cu pacienții, o parte dintre aceste abilități fiind șlefuite în prima parte a programului, la trainingul de comunicare sustinut de Asist. Univ. Dr. Dan Cristian căruia îi mulțumim pentru implicare!

Acest program cu rezultate îmbucurătoare și satisfacții deosebite pentru cei 19 studenți ambasadori a fost realizat cu ajutorul partenerilor de la Societatea Stundeților Farmaciști Iași, Colegiul Farmaciștilor Iași, Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași si farmaciile Lara Farm. Vă mulțumim pentru colaborare, pentru efortul comun și pentru deschiderea spre a contribui la stimularea imaginii și rolului farmacistului în comunitate. ”Farmacistul este un prieten al nostru, al comunității, un profesionist în domeniul sănătății bine pregătit, capabil să ofere sfaturi și să facă recomandări. De cele mai multe ori, face acest lucru cu empatie. Pentru că aceasta este vocația lui, să asculte și să îngrijească”, spune Norina Gâvan, CEO WÖRWAG Pharma Romania.
Prin intermediul STARt UP Ambasador ne dorim să creștem gradul de încredere al populației în recomandările profesioniștilor în sănătate și să susținem calitatea acestor recomandări prin încurajarea unei educații continue a viitorilor profesioniști. De asemenea, încurajăm publicul larg să abordeze un stil de viață sănătos și echilibrat.
Wӧrwag Pharma România este o companie aproape de oameni și interesată de nevoile pacienților!