Ce sunt biofactorii?
Biofactorii sunt substanțe esențiale organismului pentru a funcționa normal. Astfel, biofactorii sunt reprezentați de către micronutrienți, în special vitamine și minerale, la care se adaugă și alți compuși similari. Cu toții cunoaștem rolul vitaminelor și a mineralelor în organism. Însă, în ultimii ani, numeroase studii au demonstrat multiplele lor beneficii în menținerea sănătății și chiar în tratamentul unor boli.
Aportul de biofactori se face prin alimentația de zi cu zi, care dacă este echilibrată caloric și nutritiv, asigură necesarul corespunzător. Însă, de cele mai multe ori, datorită alimentației dezechilibrate și scăderii calității nutriționale a multor produse pe care le consumăm zilnic, nu ne asigurăm cantitatea optimă de biofactori.
Dacă în urma analizelor de laborator se descoperă o deficiență a anumitor biofactori, este indispensabilă compensarea vitaminelor și a mineralelor care lipsesc, la recomandarea medicului dumneavoastră.
Pericolul malnutriției
Știai că deficiența de biofactori (vitamine, minerale, oligoelemente) este recunoscută ca o formă de MALNUTRIȚIE de către Organizația Mondială a Sănătății1?
Malnutriția apare sub diferite forme: supraponderea/obezitatea, subnutriția cu scăderea în greutate, deficiența de biofactori sau combinarea acestor forme. Corectarea malnutriției trebuie să se realizeze "în toate formele ei", ceea ce înseamnă și compensarea deficitului de biofactori (vitamine, minerale, oligoelemente).
Spre exemplu, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății2 peste 2 miliarde de persoane, la nivel global, prezintă deficiențe ale unor micronutrienți. Vitamina B12, zincul, fierul, vitamina A, calciul sau acidul folic au cea mai ridicată prevalență a acestor deficiențe3.
Pericolele malnutriției sub forma deficienței de biofactori sunt reprezentate de afecțiuni neurologice (de exemplu, neuropatie periferică), metabolice (de exemplu, diabet zaharat), cardiovasculare (de exemplu, hipertensiune arterială) sau altele (astenie, stări de oboseală etc).
Importanța biofactorilor pentru sănătate
Beneficiile biofactorilor se pot observa la nivel extins în organismul uman:
- Vitaminele B susţin buna funcționare a sistemului nervos, au rol de regenerare la acest nivel, fiind implicate şi în metabolismul macronutrienților - al glucidelor, lipidelor şi proteinelor4;
- Magneziul are un rol important în protecția cardiovasculară, deficiența de magneziu fiind asociată cu multe boli cardiovasculare5;
- Zincul are o contribuție majoră la funcționarea normală a sistemului imunitar și nu numai: ajută la creșterea imunității, la protecția împotriva răcelilor și în combaterea lor, dar și la vindecarea mai rapidă a rănilor6;
- Vitamina C susține absorbția fierului din dietă și are rol antioxidant7;
- Acidul alfa-lipoic, prin acțiunea sa antioxidantă, are rol esențial în protecția nervoasă în neuropatiile diabetice, cât și în intoxicațiile cu metale grele sau cu ciuperci8.
Printre grupurile aflate la risc de deficiențe de biofactori regăsim, în special, femeile, copiii, adolescenții și persoanele vârstnice. Nicio țară din lume nu este scutită de această formă de malnutriție, astfel încât este important să știm rolul biofactorilor în sănătate și ce putem face pentru a ne menține sănătoși.
Dacă ești curios să afli informații care te ajută să-ți redobândești sau să-ți menții sănătatea, te invităm să urmărești emisiunea 360Medical de duminică, 23 mai 2021, pe B1TV, începând cu ora 13:00.
Tema principală: Biofactorii în malnutriție
Invitatul special al emisiunii va fi Profesor Emerit Dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, membru de onoare al Academiei Române, care va explica pe înțelesul tuturor ce sunt biofactorii și ce rol vital au în sănătatea noastră.
Fii curios și informat corect pentru sănătatea ta și a celor dragi!
Referințe bibliografice:
1 Fact-sheet, Malnutrition, World Health Organization, 1 April 2020
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/malnutrition [ultima accesare 20.05.2021]
2, 3, 6http://www.fao.org/3/x0245e/x0245e01.htm#P38_2721 [ultima accesare 20.05.2021]
4 Kennedy D. O. B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy—A Review. Nutrients 2016 Feb; 8(2): 68
DOI: 10.3390/nu8020068
5 DiNicoloantonio J. J., O’Keefe J. H., Wilson W. Subclinical magnesium deficiency: a principal driver of cardiovascular disease and a public health crisis. Open Heart 2018; 5(1).
DOI: 10.1136/openhrt-2017-000668
7 Maxfield L., Crane J. S. Vitamin C deficiency. 2020.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493187/ [ultima accesare 20.05.2021]
8 Papanas N., Ziegler D. Efficacy of α-lipoic acid in diabetic neuropathy. Expert Opin Pharmacother. 2014 Dec;15(18):2721-31