Care sunt cauzele și factorii de risc?
Carența de vitamina D poate apărea din mai multe motive. Poate fi vorba de anumite probleme medicale, inclusiv boala Crohn, fibroză chistică și boala celiacă, care pot afecta capacitatea intestinului de a absorbi în mod adecvat vitamina D. Printre acestea mai regăsim chirurgia bariatrică, boala renală sau hepatică, deoarece aceste boli reduc cantitatea de enzime necesare pentru hidroxilarea vitaminei D, însă obezitatea este direct responsabilă cu izolarea vitaminei D în celulele grase.
Seria factorilor de risc care sunt direct responsabili de carența de vitamina D în organism cuprinde: vârsta, pentru că odată cu înaintarea în vârsta scade capacitatea pielii de a produce vitamina D, expunerea insuficientă la soare și pielea închisă la culoare, deorece melanina reduce capacitatea pielii de a sintetiza vitamina D. De asemenea, laptele matern și unele formule pentru sugari conțin vitamina D în cantitate redusă, dar și dieta vegană și alimentația dezechilibrată.
Simptome
Principalele semne și simptome ale carenței de vitamina D sunt: oboseala, durere osoasă, slăbiciune musculară, spasme sau crampe musculare și tulburări de dispoziție, precum depresia. Deficitul de vitamina D nu este foarte evident în cazul adulților, însă în cazul copiilor se poate manifesta prin slăbiciune musculară sau dureri musculare.
Deficitul sever de vitamina D determină fragilizarea oaselor, care se manifestă la copii prin probleme de dezvoltare, slăbiciune musculară, dureri osoase și deformări articulare. Însă, aceste cazuri sunt foarte rare.
Cum diagnostichezi deficitul de vitamina D
În afară de apariția semnelor și simptomelor care atestă o carență de vitamina D în organism, pentru a diagnostica corect deficitul de vitamina D este necesară o analiză de sânge, care măsoară nivelurile vitaminei D. Există două analize în acest sens, însă cea mai frecventă este 25-hidroxivitamina D (25-OH-vitD).
În Europa, se estimează ca 40% din populație are deficit de vitamina D. Astfel, este benefică verificarea nivelului vitaminei D în cadrul analizelor de rutină ale pacienților tăi. Mai mult decât atât, este recomandat verificarea nivelului, dacă există anumiți factori de risc sau în cazul unor simptome, precum durerile cronice, fracturi osoase și istoric de căderi.
Aportul zilnic nu înseamnă exces!
La persoanele sănătoase, recomandările generale privind aportul zilnic de vitamina D depind foarte mult de vârstă. Acesta poate fi ajustat de medic în funcție de nevoile individuale ale fiecărei persoane. Astfel, doza zilnică recomandată de vitamina D la adulți este 1.500-2.000 UI.
În comparaţie cu prevalenţa crescută a deficitului de vitamina D, hipervitaminoza D este extrem de rară şi este depistată numai în cazurile de expunere prelungită la doze mari de vitamina D. Cu toate acestea, riscul de hipervitaminoză D cauzată de alimentație și expunerea la soare este minim. Intoxicația este prezentă atunci când pacientul are un nivel mai mare de 150 ng/ml (375 nmol/l) în sânge.
Ești curios să-ți aprofundezi cunoștințele despre vitamina D?
Profesor Emerit Dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice și membru de onoare al Academiei Române vine alături de noi în campania “Biofactori pentru sănătate”.
Așa cum v-am obișnuit, primul webinar al lunii este dedicat profesioniștilor din domeniul sănătății și se va desfășura joi, 11 februarie 2021, ora 19:00, pe platforma emc.formaremedicala.ro.
Află mai multe detalii și înscrie-te AICI. Investește în dezvoltarea ta profesională și învață de la cei mai buni! Pacienții tăi îți vor mulțumi.
Te invităm să stai alături de noi pe parcursul acestei campanii educaționale pentru noi teme relevante și utile pentru tine. Ne poți urmări și pe rețelele noastre de socializare:
Facebook Wӧrwag Pharma România