Un element important pentru nervi puternici

Vitamina B12 este una dintre cele opt vitamine din grupul B, și singura pe care organismul o poate stoca în mod specific. Ficatul stochează cantități mari din această vitamină care pot rezista luni, chiar ani, pentru a fi eliberată înapoi în sânge când este nevoie, chiar dacă depozitele de alte vitamine din grupul B sunt epuizate mai devreme. Comparativ cu vitamina B12, acestea rămân în corp pentru un timp mai scurt, până sunt utilizate sau eliminate. Astfel, un aport redus sau absorbția deficitară a vitaminei B12 în tractul digestiv devine vizibilă doar după o anumită perioadă. Vitamina B12, denumită și cobalamină, îndeplinește diverse funcții metabolice. Ajută la menținerea nivelului scăzut de homocisteină, protejând astfel inima și vasele de sânge. Este implicată în diviziunea celulară și formarea sângelui, și este critică pentru funcționarea nervoasă normală. Vom explica această ultimă funcție în detaliu.

TEME DISCUTATE

Contribuția vitaminei B12 la funcționarea sistemului nervos

Datorită funcției sale în formarea celulară și metabolismul lipidelor, vitamina B12 joacă un rol important pentru sistemul nervos. Este implicată decisiv în regenerarea și formarea tecilor pentru fibrele nervoase (sau teci de mielină) care protejează nervii împotriva pierderii impulsului electric, asigurând transmisia corectă și eficientă a fluxului nervos, adică informația care trebuie transmisă.

Această „izolație” a nervilor, responsabilă pentru simțul tactil și funcția motorie nu este numai importantă, ci de-a dreptul indispensabilă pentru sistemul nervos central, din encefal și măduva spinării. În plus, vitamina B12 este implicată în sinteza unor substanțe mesager importante, precum neurotransmițătorii și hormonii care controlează funcția creierului, și implicit percepția, dispoziția și starea de spirit.

Care sunt categoriile vulnerabile la deficitul de vitamina B12? Cauzele deficitului de vitamina B12

Bebelușii și copiii au nevoie de vitamina B12 din abundență, fiind în creștere. Aceștia depind de un aport suficient de vitamina B12, care trebuie asigurat de părinți. Persoanele vârstnice și veganii sunt afectați în mod special deficitul de vitamina B12. În timp ce veganii sunt susceptibili la carențele de vitamina B12 datorită dietei dezechilibrate, care exclude alimentele de origine animală, vârstnicii suferă adesea de absorbție deficitară de vitamina B, asociată uneori cu limitări nutriționale. Persoanele care suferă de boli cronice precum diabetul, insuficiența renală sau demență prezintă o absorbție deficitară a vitaminei B12 – frecvent datorită efectelor secundare ale ingredientelor active din tratamentul medicamentos urmat pentru o perioadă îndelungată de timp – și sunt predispuși la deficiență. Persoanele care suferă de inflamația mucoasei gastrice sau de alte afecțiuni ale sistemului digestiv nu pot sintetiza substanțe importante, necesare pentru absorbția independentă a vitaminei, astfel încât o parte din vitamina B12 administrată este eliminată din nou fără a fi utilizată.

Vitamin B12 Nerven

În special pe măsură ce îmbătrânim, se acumulează tot mai mulți factori care cresc riscul deficitului de vitamina B12. În timp ce aproximativ 2-5% din tineretul european este afectat de o asemenea carență, 10-30% din persoanele peste 65 de ani sunt diagnosticate cu deficit de vitamina B12. Dacă aceștia locuiesc într-un cămin de bătrâni, proporția poate depăși chiar 40%.

Indiferent de factorul declanșator – dacă un deficit de vitamina B12 este identificat prea târziu, există riscul de leziuni nervoase parțial ireversibile.

Care sunt simptomele neurologice ale deficitului de vitamina B12?

Simptomele inițiale ale deficitului de vitamina B12 sunt preponderent nespecifice – lipsă de energie și performanțe slabe, precum și slăbiciune resimțită la nivelul picioarelor. Funcționarea deficitară a nervilor din măduva spinării provoacă adesea, la început, senzații false în extremitățile inferioare, precum arsuri și amorțeală, și o senzație de strânsoare în gambe. În plus, din moment ce sunt afectați și creierul, neurotransmițătorii și hormonii, deficitul de vitamina B12 poate cauza probleme de concentrare, tulburări de memorie și depresie.

Deficitul nedetectat de vitamina B12 poate avea urmări grave

Dacă deficitul de vitamina B12 nu este identificat o perioadă mai îndelungată, pot apărea afecțiuni neurologice și neuropsihiatrice severe, care pot evolua în demență și schizofrenie. De asemenea, acesta poate cauza limitări fizice severe, care pot conduce la paraplegie. Cauza este mieloza funiculară, în care măduva spinării este afectată drept urmare a lipsei de teci nervoase. Dacă deficitul este identificat din timp, unele tulburări pot fi recuperate. În orice caz, dacă consecințele deficitului de vitamina B12 au progresat foarte mult, leziunile nervoase sunt ireversibile. Prin urmare, trebuie să tratăm cu seriozitate și să prevenim carența de vitamina B12.

Cum poate fi diagnosticat deficitul de vitamina B12?

După ce este absorbită din alimente, vitamina B12 pătrunde în sânge în mai multe etape: Odată cu mâncarea, prima dată ajunge în stomac – unde se formează așa-numitul factor intrinsec, de care se leagă vitamina B12. Împreună, pot fi absorbite în intestinul subțire, ajungând în sânge. O parte semnificativă din vitamină poate fi absorbită prin pereții intestinali fără factorul intrinsec. Odată ajunsă în corp, este prezentă în formă activă (adică poate fi utilizată de organism), dar și în formă inactivă. Doar aproximativ 20% din vitamina B12 din sânge este activă, fiind cunoscută sub numele de holotranscobalamină (abreviat HoloTC). Datorită faptului că analizele de sânge detectează și vitamina B12 inactivă din sânge, rezultatele pot induce în eroare diagnosticul și masca un deficit de vitamina B12. Dacă persoana aparține unui grup de risc sau există suspiciuni bazate pe apariția mai multor simptome ale deficitului de vitamina B12, trebuie efectuat un test de sânge specific, în doi pași. Prin acesta, se determină în primul rând conținutul de holotranscobalamină, iar al doilea pas stabilește concentrația produșilor metabolici, care rezultă din lipsa vitaminei B12, precum acidul metilmalonic și homocisteina. Dacă ambele teste se soldează cu un rezultat nefavorabil, se poate presupune un deficit de vitamina B12, care trebuie tratat fără întârziere.

Grupurile de risc trebuie să prevină carența vitaminei B12

Chiar dacă este esențială pentru organism, avem nevoie de o cantitate relativ mică de vitamina B12. Doza zilnică recomandată pentru un adult sănătos este de 3 µg. Copii au nevoie de o cantitate și mai mică, în timp ce femeile însărcinate și cele care alăptează de o cantitate mai mare, între 3,5 și 4 µg pe zi.

Veganii și alte persoane care, datorită unei diete dezechilibrate sunt susceptibili să consume o cantitate prea mică de vitamina B12 pot preveni o carență relativ ușor, printr-o alimentație bogată în vitamina B12 sau printr-o suplimentare specifică a acesteia. Vitamina B12 este sintetizată de microorganisme și se găsește aproape exclusiv în alimente de origine animală – în primul rând în ficat, unde este depozitată în corpul animalelor. De asemenea, carnea, peștele, ouăle și lactatele conțin cantități semnificative de vitamina B12. Așadar, veganilor li se recomandă să compenseze un posibil deficit prin suplimente (care sunt în general bazate pe plante). Odată ce deficitul de vitamina B12 a fost identificat, trebuie administrate medicamente corespunzătoare, ca parte dintr-un tratament prescris de doctor.

Chiar dacă capacitatea de absorbție este deficitară, deficitul de vitamina B12 poate fi contracarat

Vitamin B12 Nerven Musik

În cazul în care capacitatea de absorbție a vitaminei B12 este deficitară, trebuie identificat în primul rând factorul declanșator. Acesta poate fi formarea necorespunzătoare a factorului intrinsec în stomac sau inhibarea absorbției din cauza tratamentelor medicamentoase, cu metformină, de exemplu, care este administrată la mulți pacienți cu diabet de tip 2. În cazul unui tratament medicamentos de lungă durată, absorbția vitaminelor este afectată în general, însă acest lucru poate fi compensat prin creșterea dozei de vitamina B12.

  1. Bassler, K.-H., Gruhn, E., Loew, D., Pietrzik, K. Vitamin-Lexikon. Stuttgart, Jena, New York: G. Fischer; 1992
  2. Kennedy, D. O. B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy – A review. Nutrients. 2016 Feb; 8(2): 68
  3. Harris E., Kirk J., Rowsell R., Vitetta L., Sali A., Scholey A.B., Pipingas A. The effect of multivitamin supplementation on mood and stress in healthy older men. Hum. Psychopharmacol. Clin. Exp. 2011;26:560–567
  4. Long S.-J., Benton D. Effects of vitamin and mineral supplementation on stress, mild psychiatric symptoms, and mood in nonclinical samples: A meta-analysis. Psychosom. Med. 2013;75:144–153

 

© 2016 Wörwag Pharma GmbH & Co. KG - - Informațiile privind sănătatea personală disponibile pe www.woerwagpharma.ro sunt publicate exclusiv în scop informativ și nu înlocuiesc un consult, un examen medical sau un diagnostic personalizat stabilit de un cadru medical calificat. Informațiile prezentate pe www.woerwagpharma.ro nu pot fi utilizate în scopul diagnosticării și/sau administrării de medicamente pe cont propriu. Vă rugăm să citiți clauzele privind declinarea răspunderii și indicațiile referitoare la drepturile asupra imaginilor.

Citește mai mult