Polineuropatia Diabetică și Vitamina B1 – De ce persoanele cu Diabet zaharat trebuie să prevină și să trateze carența de Vitamina B1?

Diabetul zaharat – așa numita „boală a zahărului” este răspândită în toată lumea, iar incidența sa este în continuă creștere. O glicemie crescută care se menține timp îndelungat cauzează  complicații specifice acestei boli, care în timp cresc în severitate. 

TEME DISCUTATE

Polineuropatia Diabetică și Vitamina B1 – De ce persoanele cu Diabet zaharat trebuie să prevină și să trateze carența de Vitamina B1?

Polineuropatia Diabetică este o complicație a Diabetului zaharat răspândită în toată lumea. Aproximativ 1 din 3 pacienți cu Diabet zaharat tip 1 și tip 2 suferă de afecțiuni ale nervilor periferici. Datorită nivelului crescut al glicemiei pe termen lung se declanșează anumite modificări la nivelul metaboliților glucozei, care vor afecta atât vasele de sânge, cât și nervii. Urmările variază de la senzația de amorțeală, parestezii, până la dureri și tulburări motorii ale membrelor inferioare. Neuropatia diabetică poate evolua conducând la amputații ale membrelor inferioare. 

Veți găsi în continuare informații despre rolul important al unei alimentații corespunzătoare, despre cum poate fi compensată carența de Vitamina B1  precum și despre cum se poate trata Neuropatia Diabetică.

Ce este Vitamina B1 și care este rolul ei în organism

Vitamina B1 îndeplinește funcții importante în organismul nostru fiind implicată în metabolismul glucidelor. Aceasta ajută la descompunerea carbohidraților din alimente și transformarea lor în energie. În plus, Vitamina B1  influențează printre altele eliberarea unor mediatori deținând un rol esențial în funcționarea corectă a sistemului nervos. Vitamina B1 poate să fie stocată în organism doar pentru câteva săptămâni, fiind deci necesar aportul zilnic al acestei vitamine prin alimentație. Vitamina B1  ajută la metabolizarea glucozei, ca urmare o cantitate crescută de carbohidrați provenită din alimentație necesită un aport imediat, crescut, de Vitamina B1. În mod similar, și în cazul persoanelor cu Diabet zaharat și glicemie crescută, necesarul de Vitamina B1 nu poate fi acoperit prin aportul zilnic de Vitamina B1 din alimentație 1-1,3 mg/zi, așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății pentru persoanele sănătoase. 

Vitamina B1 (tiamina) și Benfotiamina- o scurtă descriere a termenilor

Tiamina este denumirea științifică a Vitaminei B1, în literatura de specialitate fiind considerate sinonime. Benfotiamina este un precursor al tiaminei (Vitamina B1) care în corp se transformă în Vitamina B1. 

Avantajele Benfotiaminei:

Tiamina este hidrosolubilă și în urma ingerării din alimentație sau prin medicație, se absoarbe în cantitate redusă. Benfotiamina are caracter liposolubil. Datorită caracterului său liposolubil, Benfotiamina este absorbită mult mai bine decât Tiamina, la administrare orală.

Benfotiamina are capacitatea de a compensa în mod eficient deficitul de Vitamina B1.

Alimente care conțin Vitamina B1

Pentru persoanele sănătoase, o dietă echilibrată răspunde nevoilor zilnice de Vitamina B1, fiind foarte rar necesar să se recurgă la suplimente alimentare.

Se recomandă consumul alimentelor bogate în tiamină; în special, produsele din cereale integrale, dar și leguminoasele (fasolea, mazărea, lintea etc), carnea de porc, anumite tipuri de pește și legume. În cazul preparării alimentelor, trebuie să luați în calcul faptul că tiamina este sensibilă la lumină și căldură. Pregătiți legumele gătindu-le ușor și depozitați alimentele de preferință la întuneric pentru a păstra conținutul în tiamină al acestora.

Persoanele cu Diabet zaharat reprezintă o grupă de risc între persoanele deficitare în Vitamina B1

Chiar și în cazul unei alimentații echilibrate există anumiți factori care favorizează apariția deficitului de Vitamina B1. În cazul consumului regulat și în cantități mari a unor substanțe precum alcoolul, cafeaua, ceaiul negru, absorbția și implicit efectele vitaminei B1 în organism vor fi inhibate. Boli metabolice precum Diabetul zaharat, pot fi responsabile de apariția deficitului de Vitamina B1. Cercetările științifice arată că persoanele cu Diabet zaharat prezintă deficit de Vitamina B1 față de persoanele sănătoase. Cauza acestui deficit este reprezentată de consumul crescut de Vitamina B1 datorită dezechilibrului metabolismului glucidic, iar pe de altă parte, eliminarea renală crescută a acestei vitamine. 

Din cauza acestor factori de risc persoanele cu Diabet zaharat sunt afectate de deficitul de Vitamina B1 și de consecințele grave ale acestuia.

Aceste persoane trebuie să prevină în mod eficient instalarea acestui deficit.

Deficiența de Vitamina B1 și riscul dezvoltării unor leziuni ale nervilor

Lipsa vitaminei B1 în organism poate să încetinească metabolismul glucidic. Simptomele deficitului de Vitamina B1  sunt acidoza sanguină, retenția apei în organism și leziuni ale nervilor. Carența în Vitamina B1 poate să declanșeze sau să agraveze Polineuropatia Diabetică. În hiperglicemie, datorită dezechilibrului metabolismului glucidic se formează în exces produși nocivi prin degradarea glucozei. Acești produși favorizează inflamația și sporesc efectele stresului oxidativ asupra fluxului sanguin. Pereții vaselor de sânge sunt afectați și capilarele sunt distruse. Ca urmare, fasciculele nervoase vor fi hrănite deficitar și se necrozează, conducând la apariția sau agravarea neuropatiei diabetice.

Pentru o prezentare mai detaliată a complicațiilor Diabetului zaharat cauzate de hiperglicemia pe termen lung click aici: Complicațiile Diabetului zaharat și riscurile asociate.

Tratamentul eficient al Polineuropatiei Diabetice cauzate de carența de Vitamina B1

La debutul Polineuropatiei Diabetice ca urmare a deficitului de Vitamina B1, pot fi luate măsuri pentru a contracara progresia bolii. Tratamentul eficient al Polineuropatiei Diabetice nu este o sarcină ușoară. O îmbunătățire susținută a funcției nervoase și concomitent a calității vieții poate fi realizată doar printr-o participare determinată a pacientului. Adesea acest lucru necesită o schimbare a stilului de viață și eliminarea  obiceiurilor nesănătoase. Aceasta presupune mai multă mișcare, precum și o dietă adaptată nevoilor. Acest lucru ajută la îmbunătățirea calității vieții și previne tulburările de mers și creșterea în greutate. Alcoolul și nicotina sunt considerate „otrava nervilor” și trebuiesc eliminate. Se recomandă compensarea eficientă a deficitului de Vitamina B1  odată instalat.

  1. Barkai, L., Demeter, J., Ferencz, V., Hermany, Z., Istenes, I., Izbeki, F., Jermendy G., Kempler, P., Kerenyi, Z., Keresztes, K., Kiss, G., Kollai, M., Komoly, S., Korei, E., Molnar, G. A., Osztovits, J., Pogatsa, G., Pusztai, A., Putz, Z., Rosztoczy, A., Stella, P., Szalay, F., Tamas, G., Tisler, A., Varkonyi, T., Winkler, G., Wittmann, I., Wittmann, T. Neuropathies. A Global Clinical Guide. Budapest: Zafir Press; 2012
  2. Bassler, K.-H., Gruhn, E., Loew, D., Pietrzik, K. Vitamin-Lexikon. Stuttgart, Jena, New York: G. Fischer; 1992
  3. Mota, M., Popa S. G., Mota, E., Mitrea, A., Catrinoiu, D., Cheta, D. M., Guja, C., Hancu, N., Ionescu-Tirgoviste, C., Lichiardopol, R., Mihai, B. M., Popa, A. R., Zetu, C., Bala, C. G., Roman, G., Serafinceanu, C., Serban, V., Timar, C., Veresiu, I. A., Vlad, A. R. Prevalence of diabetes mellitus and prediabetes in the adult Romanian population: PREDATORR study. J Diabetes 2016 May;8(3):336-44. 

 

 

© 2016 Wörwag Pharma GmbH & Co. KG - - Informațiile privind sănătatea personală disponibile pe www.woerwagpharma.ro sunt publicate exclusiv în scop informativ și nu înlocuiesc un consult, un examen medical sau un diagnostic personalizat stabilit de un cadru medical calificat. Informațiile prezentate pe www.woerwagpharma.ro nu pot fi utilizate în scopul diagnosticării și/sau administrării de medicamente pe cont propriu. Vă rugăm să citiți clauzele privind declinarea răspunderii și indicațiile referitoare la drepturile asupra imaginilor.

 

Citește mai mult